gototopgototop

Zemplén keleti része

SZÉPHALOM - FÜZÉRRADVÁNY - HOLLÓHÁZA...

ZEMPLÉN KELETI RÉSZE

2017. június 10.


Utazás: légkondicionált autóbusszal

NEM FOGLALHATÓ!

~ Program ~


Utazás az M3 autópályán Miskolcig, majd tovább SZÉPHALOM-ra. A település a XIX. század elején a nyelvújítás központja volt. Itt élt Kazinczy Ferenc, akinek családi sírkertje igazi zarándokhely már a reformkor óta. Az Ybl Miklós által tervezett Emlékcsarnok a magyar klasszicista építészet remekművének számít. A szomszédos modern épületben alakították ki a Magyar Nyelv Múzeumát.

SZÉPHALOM


ALSÓREGMEC a Zempléni-hegység pici gyöngyszeme, amely összeforr Kazinczy Ferenc gyermekkorával, ifjúkori éveivel. A község szívében található a Kazinczy-emlékliget, amelynek középpontjában Pál Mihály Kazinczy-portréja áll.

FELSŐREGMEC református temploma a román kori építészeti emlékeink egyike. A hagyományok szerint a XII. században, talán a pálosok építették.

FÜZÉRRADVÁNY

FÜZÉRRADVÁNY-on található a Zemplén egyik legszebb kastélya. Az erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről a romantika, az eklektika hangulatát őrzi, ám pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket. Kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a XVI–XVII. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek. A XIX. század végén a kastély ura, Károlyi László és hitvese úgy döntött, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. Közel két évtizeden át gyűjtötték a reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket, berendezési tárgyakat.

Továbbutazás HOLLÓHÁZÁ-ra, ahol hazánk egyik legrégibb porcelángyára működik. A Hegyköz apró kis falvai között ma is sok ember számára ad megélhetést a porcelánüzem. Egy időben Szász Endre neve is szorosan kapcsolódott a településhez.

A múzeumlátogatás után hazautazás, érkezés Budapestre az esti órákban.

Részvételi díj: 8.600,- Ft

A belépőjegyek árát (kb. 3.000,- Ft) a részvételi díj nem tartalmazza!

Diák- és nyugdíjas igazolvánnyal egyes helyeken kedvezményeket lehet igénybe venni!

A változtatás jogát fenntartjuk!

Módosítás: (2017. június 13. kedd, 15:59)