gototopgototop

Tiszadob - Matyóföld

ANDRÁSSY-KASTÉLY

TISZADOB - MATYÓFÖLD

2017. július 8.

Utazás: autóbusszal

JELENTKEZEM AZ ÚTRA!

~ Program ~


Utazás TISZADOB-ra, a romantikus stílusú Andrássy-kastélyhoz. Az eredeti épület a XIX. század végén gr. Andrássy Gyula miniszterelnök, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszterének megbízása alapján készült el. A főúri lak egyik különlegessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, az év 12 hónapjának megfelelően 12 tornya, 52 hetének megfelelően 52 szobája és 365 napjának megfelelően 365 ablakszeme van. Nagy meseterek munkáját is felfedezhetjük, pl. Rippl-Rónai tervezte az Andrássy-ebédlőt, amely Róth Miksa csodálatos üvegablakával a kastély egyik fő látványossága. Az évtizedek alatt sok pusztulás érte az épületegyüttest, azonban a felújítási munkálatoknak köszönhetően 2015-ben megnyitották a látogatók előtt az új turisztikai attrakciót.

TISZADOB


MEZŐKÖVESD a „Matyóföld” fővárosa. A nemzetközileg is nagyhírrel bíró matyó népművészet központja, melynek legkiemelkedőbb alakja Kis Jankó Bori volt. Látogatás a múzeumban. A település legérdekesebb része a Hadas nevű városrész, mely népi műemlékházaival, szabálytalanul kanyargó kis utcáival maga a megtestesült matyó világ.
A „hadas” kifejezés atyafiságot jelent, az egymással rokoni kapcsolatban álló családokat hívták így, ők gyakran szomszédságban maradtak. Ezt az építészeti szerkezetet őrzi még ma is a városrész.

MATYÓ PÁR

A séta után hazautazás Budapestre, érkezés az esti órákban.

Részvételi díj: 6.900,- Ft

A részvételi díj a belépőjegyek árát nem (kb. 2.000,- Ft) tartalmazza!

Diák- vagy nyugdíjas igazolvánnyal egyes helyeken kedvezményeket vehetnek igénybe!

A változtatás jogát fenntartjuk!

JELENTKEZEM AZ ÚTRA!

Módosítás: (2017. május 16. kedd, 13:40)