gototopgototop

MONACO

PROGRAMJAINK:

PROVENCE (2017. 09.08 - 14.)

 

Monaco (a helyi nyelvjárásban Munegu) hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Egyedül Franciaországgal határos. Területe, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ egyik legsűrűbben lakott országa. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A jelenlegi uralkodó II. Albert.


Földrajza, természeti környezete

*Domborzata
A Vatikán után Monaco a második legkisebb állam a világon. A Földközi-tenger partján, Nizzától 18 kilométerre keletre fekszik, a francia-olasz határ közelében, szárazföldön csak Franciaországgal határos. Az ország egy keskeny földsáv a a harmadkorban felgyűrődött, jobbára kristályos kőzetekből álló Tengeri-Alpok lábánál, legmagasabb pontja a 140 méteres Mont Agel. A Földközi-tengerbe nyúló Monacói-félszigeten és Monte-Carlo sziklakiszögellésén fekszik. 3 km hosszan és 200–500 m szélesen nyúlik el a parton.

A terület teljesen urbanizált, ezáltal az ország az egyik legsűrűbben lakott terület a Földön. Monaco négy kerületre (quartier) oszlik: Monaco-Ville városára, La Condamine kikötőjére, Monte Carlo lakó- és üdülőövezetére (itt található a híres kaszinó is), és Fontvieille tengertől elhódított területére.

*Éghajlata
Kellemes mediterrán, a Tengeri-Alpok magaslatai útját állják az északi légtömegeknek. Az évi középhőmérséklet: 15 °C. A január-februári átlagos minimum hőmérséklet 8 °C, a július-augusztusi maximum hőmérséklet 26 °C körül alakul. A napsütéses órák száma: 2750 óra/év, szinte örök tavasz van. A tenger nyaranta 23-24 °C-os, csapadék csak ősszel és télen hull. Az idegenforgalomban nem különül el élesen a nyári és téli szezon, de nyáron azért nagyobb a forgalom. A hercegség gyönyörű látképéről és kellemes, napos klímájáról egyaránt híres.


Története

A várost genovai kolóniaként alapították 1215-ben. 1297 óta a Grimaldi-ház uralma alatt áll, amikor François Grimaldi és katonái ferences szerzetesnek álcázva elfoglalták Monaco erődjét. 1789-től 1814-ig a város francia fennhatóság alatt állt. 1815-től 1860-ig a bécsi kongresszus döntése alapján Szardínia protektorátusa volt, 1861-ben a francia-monacói szerződésben elismerték az ország függetlenségét. Ugyanakkor az ország elvesztette területének 95%-át - Nizzát és vidékét - Franciaország javára.

Monaco hercege az 1911-es alkotmányig abszolút uralkodó volt. A versailles-i szerződés kiegészítéseként a franciák védnökséget vállaltak Monaco felett.

III. Rainier herceg, Monaco előző uralkodója 1949-ben lépett trónra apja, II. Lajos után. Az 1962-es alkotmány eltörölte a halálbüntetést, szavazati jogot biztosít a nőknek, és létrejött az alapvető szabadságjogokat biztosító Legfelső Bíróság. 1993-ban Monaco az ENSZ teljes jogú tagja lett. 2005. április 6-án meghalt III. Rainier. Grace Kelly amerikai filmszínésznőtől 1958-ban született fia, Albert herceg követte a trónon, II. Albert néven.

Egy 2002-es francia-monacói szerződés szerint, ha a monacói trónnak nincs örököse, a hercegség önálló állam marad, és nem válik Franciaország részévé (ahogy az a korábbi szerződésekben volt).

Államszervezet

Monaco 1911 óta alkotmányos monarchia, az államfő a herceg. A végrehajtó hatalmat az államminiszter (aki a kormányfő szerepét tölti be) és az általa elnökölt négytagú Kormányzótanács, a Kormány állami szervkabinet gyakorolja. Az államminiszter francia állampolgár, akit a herceg választ 3 évre a francia kormány által jelölt személyekből. Az alkotmány szerint a herceg megosztja hatalmát a 18 tagú, egykamarás parlamenttel, a Nemzeti Tanáccsal, amelynek tagjait 5 évre, közvetlen szavazással választják.

A belügyeket a polgármester által elnökölt, 15 tagú Közösségi Tanács tartja kézben.

Gazdaság

Monaco egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus, a turistákat főleg a klíma és a kaszinó vonzza. 2001-ben az üdülőhajók által használt mólót ki is egészítették a nagy forgalom miatt.

Az országban nincs jövedelemadó, a társasági adó alacsony, ezáltal adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. Bizonyos üzleti szektorok, mint a dohányipar és a posta állami monopóliumok. (A telefontársaság, amely korábban szintén állami tulajdon volt, már a Vivendi Universal tulajdona.) Az életszínvonal rendkívül magas. Az 5000 monacoi őslakos a világ legelkényeztetettebb etnikai csoportja: nem fizetnek adót, nagylelkű állami támogatásokat kapnak, mert a kormányzati épületekben a lakbéreket mesterségesen alacsony szinten tartják. A monacoiak elsőbbséget élveznek az alkalmazás területén, 1997-ben összesen 35 munkanélküli volt az országban.

Egy közelmúltban készült francia jelentés szerint Monacoban lazák a pénzmosásra vonatkozó törvények és szabályok, beleértve a kaszinó szabályait is, és Monaco kormánya akadályozza az ilyen jellegű ügyek kivizsgálását.

Monaco nem tagja az Európai Uniónak, de nagyon szoros kapcsolatban állnak (vámunió, közös pénznem). Az euró használati joga mellett az államnak joga van saját euróérméket verni.

*Adózás
Kedvező adózási szabályai miatt is sokan választják lakhelyül Monacót olyanok, akiknek ez számít és akik megengedhetik ezt maguknak, például csúcssportolók. 2008-ban Monte Carlóba költözött például a magyar teniszező, Szávay Ágnes is.[1]

Monacónál csak Makaó sűrűbben lakott terület a világon; de mivel Makaó Kína részét képezi, Monaco a legsűrűbben lakott ország a világon.

Az őslakos monacóiak kisebbségben vannak országukban. A legnagyobb népcsoportot a franciák adják (47%), míg a monacóiak és az olaszok 16-16%-ot alkotnak, a maradék 21% pedig 125 különböző ország állampolgáraiból tevődik össze.

Az ország hivatalos nyelve a francia, de az angolt, az olaszt és a helyi monacói nyelvjárást (a francia és olasz nyelv keveréke) szintén beszélik.

*Vallás
A hivatalos vallás a katolikus vallás, de az alkotmány biztosítja a vallásszabadságot. A monacóiak 90%-a katolikus. Öt katolikus templom és egy katedrális van Monacóban. Monacónak saját érseke is van.

*Anglikán
Egy anglikán templom van az országban, a Szent Pál templom. Hozzá tartozik egy angol nyelvű könyvtár is, amely több mint 3000 könyvet tartalmaz. 2007-es felmérések szerint 135 anglikán ember él Monacóban.

*Zsidó
A Monacói Zsidó Kulturális Egyesületet, az Association Culturelle Israelite de Monaco-t 1948-ban alapították meg. Monacóban üzemel zsinagóga, és héber iskola is. Különböző szervezetek, mint a WIZO és a B’nai B’rith is jelen vannak a miniállamban. A zsidó népesség fele askenázi, fele szefárd.

*Látnivalók
Egyetlen nagy, a tengerbe 800 m-re benyúló sziklatömb, mely 300 m széles, 65 m magas. Látványosságai: hercegi kastély, óceánmúzeum, óváros.

* II. Louis Sportstadion
* Hercegi Palota
* Óceanográfiai Múzeum
* Katedrális
* Viaszfigura Múzeum
* Mária Mennybemenetele Kápolna
* Monaco Történeti Múzeuma
* Nemzeti Múzeum
* Bélyegmúzeum
* Hajózási Múzeum
* A Monacoi Herceg Autómúzeuma

*La Condamine
A hercegség modern üzletnegyede Monaco és Monte-Carlo között. A Kutyafej-hegy, a yachtkikötő és a botanikus kert tartozik hozzá.

* Botanikus Kert / Jardin Exotique

Monte Carlo
* Place du Casino / Kaszinó tér
* Monte-Carloi Kaszino
* Hotel du Paris
* Café du Paris

Sport
A Forma–1-es pálya a híres kaszinó előtt is elhalad

1929 óta rendezik meg a Formula–1 Monacói Nagydíjat, 1950 óta a Formula–1 évente megfordul a hercegségben. A Nagydíjat Monaco városi pályáján a Circuit de Monacon rendezik, mely a Forma–1 leglassabb pályája. A városi pálya a tenger mentén helyezkedik el, és egy hosszú alagút is található benne. A legtöbbször Monacóban Ayrton Senna és a McLaren nyert. Ezenkívül a Rally egyik állomása is miniállamban, Monte Carlóban volt. Hét bajnoki címével a francia élvonalban, a Ligue 1-ben szerepel a város labdarúgócsapata, az AS Monaco FC. Stadionja a Fontvieille városrészben fekvő II. Louis Sportstadion. 1998 óta Monacóban játsszák az UEFA-szuperkupa döntőjét, minden évben augusztus utolsó péntekjén. Tavasszal rendezik meg a Monte Carlo Masterst, amely az ATP férfi tenisztornasorozat tagja. 1995 óta kerül megrendezésre minden novemberben a Marathon de Monaco et des Riviera. Az EPT Monte Carlo, melyet 2005 óta a Monte Carlo Bay Hotelben rendeznek, Európa egyik neves pókerbajnoksága.

FORRÁS: WIKIPEDIA

 

Módosítás: (2017. április 04. kedd, 11:17)