gototopgototop

GYIK

TUDNIVALÓK, INFORMÁCIÓK

Utazás autóbusszal:
A Budapestről induló körutazásainkat állandó partnereink komfortos autóbuszaival bonyolítjuk le. Az utazási előleg befizetésekor lehetőség van ülőhely választására, ami alapján összeállítjuk az ülésrendet. Nyomatékosan kérjük, hogy az utastérbe csak kisméretű kézitáskát, fényképezőgépet, videokamerát, stb. vigyünk magunkkal a kényelmes utazás érdekében. A „csomag legyen a csomagtérben” s a technikai szünetek alkalmával lesz lehetőségünk, hogy kivegyük az éppen szükséges dolgainkat, ennivalót, ruhaneműt, stb. Amennyiben az autóbusz rendelkezik WC-vel, annak használata: mérete miatt rendszeres használatra nem alkalmas, higiéniai szempontból pedig nem célszerű, de váratlan helyzetben lehet használni. Irodánk fenntartja a jogot, hogy a meghirdetettnél alacsonyabb utaslétszám esetén kisebb (20-34 fős) autóbusszal indítsa el a programot, de ebben az esetben az utazás lemondására nincs lehetőség.
Étkezés az autóbuszon: a nemzetközi gyakorlatnak (spanyol, német, osztrák, szlovák, autóbuszokon TILOS) megfelelően, lehetőség szerint a megállók alkalmával étkezzünk, amely kényelmesebb, biztonságosabb és a többi utastársunk komfortérzetét sem befolyásolja!

Repülős programok:
nemzeti és diszkont légitársaságok, valamint belföldi és  külföldi partnereink által biztosított járatokkal szervezzük. Kérjük, fordítsanak kellő figyelmet a menetrend betartására, s még jelentkezéskor a pontos, útlevélben / úti okmányban szerepelő név közlésére, mert a névváltoztatásból, módosításból eredő többletköltség Önöket terheli. 
A REPÜLŐGÉPEN A HELYFOGLALÁST NEM IRODÁNK VÉGZI, A LÉGITÁRSASÁG FELÉ AZ EGYÉNI KÉRÉSEKET TOVÁBBÍTJUK, DE GARANCIÁT NEM TUDUNK VÁLLALNI, HOGY EZT FIGYELEMBE VESZIK! Diszkont légitársaságok esetén elsőbbségi beszállási lehetőséget, nagyobb lábteret biztosító ülést stb. külön díj megfizetése esetén tudunk foglalni a szabad kapacitások függvényében. 
A repülős programoknál a transzfert és a körutazást a külföldi partnerünk által biztosított légkondicionált autóbuszokkal tesszük meg. Itt nem áll módunkban előre ülésrendet készíteni. Ebben az esetben Vendégeink az előleg Haris Travel Club számlájára, pénztárába történő beérkezésének sorrendjében (ún. „Fizetési sorrend”) szállhatnak fel az autóbuszra és választhatnak a helyszínen ülőhelyet!

Szállás:
A körutazásokhoz a szállodák kiválasztásánál nem a luxus, hanem a célszerűség vezérel minket. A középkategóriás szállodák az alapvető szolgáltatást nyújtják, ami a tisztálkodáshoz és pihenéshez szükséges. 
A szobák 2 külön ágyasak, német nyelvterületen gyakran egy keretben, ill. franciaágyasak 2 személyre. Körutazásokon háromágyas elhelyezést nem tudunk minden esetben biztosítani, ha mégis van erre lehetőség, az általában pótágyat jelent. Ezt kérjük, egyeztessék előre. Legtöbbször a 3. személy részére nincs kedvezmény. Kivétel az üdülő program, ahol legtöbbször a gyermekeknek jár kedvezmény két felnőttel egy szobában pótágyon, egy gyermek részére. 
Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a nemzetközi gyakorlat szerint a szállodai szobákban csak a szálloda által felszolgált étel és ital fogyasztható! Továbbá a merülőforraló és rezsó használata tilos! A szállodai szobák általában nem rendelkeznek hűtőszekrénnyel. Amennyiben a szobákban van minibár, úgy annak fogyasztását egyénileg kell a recepción rendezni, legkésőbb az elutazás napján. 
A szállodák bizonyos TV csatornái fizetősek (Pay TV), ezek használatáért szintén egyénileg kell fizetni, legkésőbb az elutazás napján. 
A szobák elosztása a szállodák hatásköre. Esetleges igényeket (földszinti, emeleti, egymás melletti elhelyezés, stb.) továbbítjuk partnerünk felé, de teljesítésére garanciát vállalni nem áll módunkban.

Az egyágyas elhelyezés felárát külön feltüntetjük. Azon Vendégeink, akik egyedül utaznak - de nem óhajtanak egyágyas felárat fizetni - kérhetnek társítást. Amennyiben azonban nem jelentkezik az utazásra szintén társítást kérő Vendég, úgy az egyágyas felárat is ki kell fizetni. Figyelem! A társítás meghiúsulása miatt az utazás nem lemondható! Amennyiben társított Vendégek az utazás során döntenek úgy, hogy bármilyen okból egyágyas szobákba költöznek, úgy az egyágyas felárat mindkét Vendégnek, vagy a különköltözést kérő 1 személynek, mindkettőt ki kel fizetni! 
A felár ellenére az egyágyas szobák elhelyezése, felszereltsége elmaradhat a kétágyas szobákétól.

Társítás: Útjainkon vállaljuk az azonos neműek társítását, de a szobatárs személyével kapcsolatban felelősséget nem vállalunk, így esetlegesen felmerülő reklamációt nem tudunk elfogadni sem az utazás során, sem hazaérkezés után!
Egyágyas felár átvállalása: Nem kérünk egyágyas felárat az autóbuszos körutazásokon azon utastársunktól, akinek nem találunk szobatársat az utazás megkezdéséig. (Utazásonként 1 fő részére érvényes!)
Az egyágyas felár 50 %-nak átvállalása: azon utastársunknak, aki repülős vagy kombinált (busz-repülő) utazáson vesz részt, és az utazás megkezdéséig nem találunk számára szobatársat. (Utazásonként 1 fő részére érvényes!)

Ellátás: Általában a reggeli kontinentális, és a vacsora 2-3 fogásos, italfogyasztás nélkül. Az ettől eltérőt külön jelezzük.

Poggyász: Az utazásra személyenként max. 1 db utazótáska vagy bőrönd vihető, mert az autóbusz csomagtere korlátozott kapacitással rendelkezik. Repülős utazások esetén a csomagszállítás személyenként max. 20 kg-ig általában térítésmentes. Az eltérő feltételeket a Tájékoztató tartalmazza. A fedélzetre rendszerint személyenként csak egy, a légitársaságok szabványának megfelelő kézitáska vihető fel.

Idegenvezetés: A csoportos utazásainkat legtöbb esetben magyar idegenvezető vezeti, a helyi törvények értelmében, alkalmanként helyi idegenvezető közreműködésével. A magyar idegenvezetőnek kötelessége betartani az adott országok hatályos jogszabályait, amelyek a helyszíni idegenvezetésre vonatkoznak.

Városnézések: A nemzetközi gyakorlat szerint a félnapos városnézés kb. 3 óra időtartamú, az egész napos programok kb. 2 x 2,5-3 óra tartamúak. A mi idegenvezetőink ezt általában ennél hosszabban, tartalmasabban szokták megoldani, hogy utasaink a lehető legtöbbet lássák és tapasztalják.

Programok: Az előre megadott programok sorrendje változhat, felcserélődhet, de ez tartalmi változást nem okoz. A programváltozás jogát fenntartjuk!

Belépőjegyek: Az európai kirándulásoknál többnyire a részvételi díj nem tartalmazza a belépőjegy(ek) árát. Így Vendégeink csak a ténylegesen igénybevett szolgáltatásokat - sok esetben életkorhoz kapcsolódó kedvezménnyel - fizetik. Különösen a régi EU-s országokban alkalmazzák pl. a Senior és diákkedvezményt. Nem utolsó sorban így van lehetőségünk a választásra, hogy óhajtjuk-e megtekinteni az adott látnivalót. Az esetleges csoportkedvezmény pedig közvetlenül az utashoz jut el. Azon úti céljainknál, (általában Európán kívül) ahol nincs életkorhoz kapcsolódó kedvezmény, legtöbbször a részvételi díj tartalmazza a belépőket.

Szerviz díj / borravaló: Az idegenforgalomban bevett szokás, egyes országokban pedig kötelező. Az adott programoknál ezt külön jelezzük! Kötelező: pl. fejlődő országok, USA, Izrael, stb. Ajánlott: európai programokon, pl. Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, stb. Adható: a magyar személyzet (pl. gépkocsivezető, helyi és magyar idegenvezető stb.) részére.

Öltözködés: Az adott programok tájékoztatóiban erre vonatkozó tanáccsal, javaslattal élünk. Illetve a kötelező szabályokat ismertetjük. Például fedetlen vállakkal egyes épületekbe nem lehet belépni. Ha hiányos öltözet miatt, a helyi szervek a belépést megtagadják, az az utastársunk saját felelőssége Baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás: a külföldi utazásaink részvételi díjai tartalmazzák.

Útlemondási biztosítás: Utastársaink érdekében a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe biztosító útlemondási biztosítást kedvezményes tarifával megkötjük minden résztvevőnk részére. Ha valaki nem óhajtja, írásban kérünk lemondó nyilatkozatot. A különböző, biztosítási esemény miatt meghiúsult utazásból eredő kártérítések nem egy utazási iroda, hanem biztosító társaság feladata és jogköre, s ezzel utasaink anyagi biztonságát védjük. Feltételeket mellékeljük.

Indulási garancia: A garantált induláshoz minimum létszámot állapítottunk meg. A megadott részvételi díj a programban szereplő minimum létszám megléte esetén érvényes. Az utak elindításához nagyobb esélyt ad, ha alacsonyabb létszám esetén is garantálni tudjuk azok megvalósulását. A felárat a Visszaigazolás tartalmazza. Az indulás előtt 30 nappal szükséges befizetni melyről írásos értesítést küldünk. A befizetett felárat a hazaérkezés után 8 napon belül utasainknak visszafizetjük, amennyiben az indulásig a szükséges létszámot mégis elértük.

Úti okmányok / Vízum: Kérjük, hogy útlevelük érvényességét már a jelentkezéskor ellenőrizzék, egyes országokba a beutazást csak akkor engedélyezik, ha az útlevél a beutazástól számítva még legalább 6 hónapig érvényes! 
Ahova személyi igazolvánnyal és útlevéllel egyaránt lehet utazni (pl. EU-országok), kérjük ellenőrizzék, hogy azt az úti okmányt vigyék magukkal, amely alapján az utazásra jelentkeztek!